// Karriere
Einfach anrufen Spontan bewerben
Новини

Не само не освободихме, а назначихме много хора от началото на извънредното положение до днес.

01.07.2020

Как извънредното положение и коронавирус ситуацията се отразиха на бизнеса на компанията в страната, отпаднаха ли проекти и появиха ли се нови, как се промени режимът на работа на офисите и какъв ще е в бъдеще?

Как пандемията и обявяването на извънредно положение се отразиха на дейността на regiocom в България? Променихa ли се обемите на работа, или проектите, по които работим?

За щастие, ситуацията с коронавируса нямаше неприятно въздействие върху компанията и обема на работа. Фактът, че основните ни партньори в Германия са в сферата на телекомуникациите и енергетиката, два основни сектора в немската икономика, ни даде сигурността и спокойствието, че ще преминем без сътресения през кризата. Пандемията донесе обаче някои изненади за софийския ни офис. Заради преустановените полети в световен план се наложи временно да замразим един от проектите ни с водеща немска авиокомпания. Благодарение на гъвкавостта ни в извънредното положение, в пика на кризата успяхме да спечелим нов проект в сферата на онлайн търговията. 

Има ли съкратени служители, или такива с намалени заплати?

Компанията съумя да запази всички служители, без това да се отрази негативно на заплатите. Всички наши служители от авиационния проект бяха успешно  разпределени в останалите ни проекти.

Каква част от служителите работят от вкъщи и каква – в офисите? Как новият начин на работа се е отразил на ефективността и продуктивността?

В различните ни офиси процентът на служители, работещи от вкъщи, беше различен - в София  това бяха около 80%. От изключителна  важност за нас беше да предоставим максимално бързо тази  опция. В рамките на три дни осигурихме сървър за работа от вкъщи, включително предоставихме служебни компютри на служителите, които нямаха техническа възможност в домовете си. Колкото до новия начин на работа, наблюденията ни до момента показват позитивни тенденции за качеството и продуктивността, за което допринася и личното чувство за отговорност на служителите ни. За всеки отделен служител изживяването да работи от вкъщи е различно. Факторите,  които оказват влияние, са наличието на деца в различни възрастови групи, други хора, които също трябва да работят от дома си. Като цяло можем да обобщим, че продуктивността и ефективността са на същото ниво като в офиса, на моменти дори по-добри. Броят на заявените болнични също намаля, което доведе до повишаване на ефективността и продуктивността на колектива. 

Има ли някаква промяна по отношение на политиката за „хоум офис“?

Благодарение на добре изградената система и в миналото независимо от сегашната ситуация служители на „Региоком България“ можеха да се възползват от възможността за хоум офис работа при определени условия.  Всеобщото мнение е, че със сигурност моделът за работа от вкъщи е приложим в нашите проекти. В бъдеще имаме идеята да развием и предложим на повече колеги опцията за „хоум офис“.

Какви са нагласите сред служителите – липсва ли им офисът, искат ли да се завръщат, или предпочитат да продължат да работят от дома си?

И тук мненията се разминават и е трудно да се даде еднозначен отговор. При едни колеги липсата на социален контакт с екипа е от водещо значение. При други – от второстепенно. Трети са раздвоени - от една страна, им липсва социалният контакт, от друга страна, работата от вкъщи има своите предимства и биха се възползвали от тази възможност и в бъдеще.

Как се промениха офисите съобразно новите изисквания? Какви мерки за хигиена и дезинфекция се прилагат?

Фактът, че много голяма част от служителите бяха в хоум офис, позволи да се спазва голяма дистанция на работното място. За всички служители бяха осигурени маски за многократна употреба, ръкавици и дезинфектанти. Фирмата, която се грижи за хигиената в офисите, ни осигури допълнителни служители, които дезинфекцират регулярно повърхностите на ключови места - дръжки на врати, копчета, телефони, плотове в кухните и бани и тоалетни. Ограничен е достъпът на външни лица до вътрешнофирмените пространства.  

По какъв начин биват подкрепяни служителите в тази безпрецедентна ситуация, допълнителни придобивки, програми, инициативи...?

Цялата реорганизация на работния процес, която се осъществи в рамките на броени дни, е в подкрепа на служителите ни. Да могат да работят спокойно и сигурно от домовете си, без да се страхуват за работните си места. В същото време за служителите, които останаха в офиса, продължихме да организираме регулярните вътрешнофирмени акции, за да поддържаме бодър духа им, спазвайки всички необходими мерки. Раздаваме и ваучери за таксита, за да се избегне притеснението в градския транспорт. Със служителите, работещи от вкъщи, запазихме виртуална връзка. Благодарение на вътрешнофирмено информационно приложение организираме различни онлайн конкурси и благотворителни базари (по повод 24 май и Деня на детето), в които могат да се включат всички заедно с децата си.

Продължава ли да наемането на хора? Какви специалисти се търсят? Как се промени процесът на подбор?

Радостни  сме от факта, че не само не освободихме, а назначихме много кандидати от началото на извънредното положение до ден днешен. Продължаваме да търсим мотивирани хора с или без опит и с добри езикови познания. От тях се иска желание, а ние осигуряваме различни възможности за комуникация. Процесът по подбор не се промени по същество, но всичко се случва виртуално – видео интервю, линк с писмен тест, обратна връзка и предложение.

Недостигът на кадри доскоро беше едно от най-големите предизвикателства за сектора. Какво е положението в момента, по-лесно ли се намират необходимите специалисти?

Секторът, в който се развива дейността ни, е един от малкото спечелили от ситуацията. Бяхме гъвкави и бързо намерихме решения и алтернативи. Спечелихме и много качествени хора, освободени заради пандемията, които намериха възможност за професионална реализация при нас в извънредното положение.

Ще доведе ли коронавирусът до цялостно преосмисляне на концепцията на споделеното работно пространство? Кои ще са нещата, които ще стимулират хората да работят в офиса при ограничени възможности за общуване и споделяне?

Макар и сложен, въпросът има прост отговор – всеки се чувства по-добре, когато се социализира, когато усеща принадлежността си към компанията. Това става на място – сред колегите, с които да размени няколко думи, да изпие едно кафе, да се откъсне от битовизмите вкъщи. А една усмивка и приятелски поздрав са еднакво ободряващи, независимо дали са от половин или от 2 метра разстояние.  

Кои ще са най-ценените придобивки в ера на пандемия и какви нови ще се появят? С какво компаниите ще привличат таланти?

Специално за „Региоком“ най-ценни са служителите. А за тях  най-важен е факторът сигурност – стабилният работодател, възможността за работа от дома, както и гъвкавостта и способността на една фирма да оцелява и да се развива във всяка ситуация, като не престава да се грижи за служителите си.

Какво ще е отражението на пандемията върху аутсорсинг сектора в България в дългосрочен план?

Аутсорсинг секторът в България е слабо засегнат и всички горещо се надяваме така да остане и занапред. Показахме на европейските и световни компании, че в наше лице имат бързоадаптиращи се, гъвкави партньори, на които може да се разчита в извънредни ситуации. 


Initiative ergreifen & bei regiocom bewerben

Jetzt initiativ bewerben

© regiocom SE 2024. Alle Rechte vorbehalten.